Навесні, як тільки починає танути сніг, протягом приблизно трьох тижнів, береза дарує нам своє чаклунство і допомагає людині оздоровлювати свій організм.
Берези прокидаються раніше інших дерев і починають гнати по стовбуру свій березовий сік. Його люблять, і з нетерпінням чекають той короткий період, коли можна збирати й насолоджуватися цим цілющим, тонізуючим, освіжаючим напоєм.
Секрет і популярність березового соку в тому, що накопичені за минуле літо, перероблені за осінь і заощаджені за зиму березою сили віддаються людині.
Березовий сік – справжнє джерело мікроелементів, вітамінів, поліцукрів, білків, кислот, ароматичних і дубильних речовин. Насиченість березового соку мікроелементами й іншими корисними речовинами унікальна. Причому інтенсивність і виключно багатий вміст березового соку триває дуже недовго.
Нам, мешканцям краю буків ялинок і беріз, що на повну користуються цим дарунком природи, часом важко зрозуміти, як можна не знати, що таке березовий сік. Але у світі є маса місць, де живуть люди але не ростуть берези. Ми взялися познайомити їх із цим дивом природи.
Березовий сік це прозора або злегка мутнувата рідина, що сочиться з перерізаних або надламаних стовбурів і гілок берези навесні під дією кореневого тиску. Березовий сік починають збирати навесні з першими відлигами і закінчують вже з появою перших маленьких листочків.
Точний період виділення березового соку залежить від погоди. Якщо під час березневої відлиги сік уже почав текти й знову вдарили морози, він на якийсь час перестає виділятися. Однак, як правило, сік починає бігти приблизно в середині березня, коли сніг тане, і починають набухати березові бруньки.
Сік виділяється і після утворення листя. Але склад його різко міняється, він стає мутним і не солодким.
Для збору березового соку спеціально вибирають берези, що зростають на більш прогрітих сонцем місцях, на південному узліссі, там, де береза прокидається, навіть якщо навколо ще біліє сніг. За прогріванням лісу переміщаються в хащі, туди, де ліс прокидається пізніше. Кращим часом для збору березового соку вважається проміжок між 12 і 18 годинами. Сік любить сонечко.
Через те, що коріння берези ідуть далеко в землю, вони не усмоктують нічього з поверхневого шару ґрунту, але само дерево здатне усмоктувати шкідливі речовини і вихлопні гази с повітря, тому ми збираємо сік тільки в перевірених, екологічно чистих лісах, якнайдалі від цивілізації.
Ми збираємо березовий сік дбайливо і вибираємо берези діаметром більш ніж 20-30 см. з добре розвиненою кроною. До того ж, від зрілих беріз сік буває і солодше і смачніше.
Після закінчення збору соку, ранка в дереві закривається дерев’яним клінишком, що допомогає березі швидко загоїти її ушкодження.
Ми розробили власний метод збору, який забезпечує чистоту соку, тобто запобігає влученню атмосферних опадів і інших забруднювачів з навколишнього середовища. Сік нами збирається таким чином, щоб він не контактував з навколишнім середовищем. Так при зборі соку повністю виключаються жучки, павучки, сміття, пил, стороння волога.
Споконвічно , навесні , люди споживали березовий сік, відновлюючи вітамінний баланс і оздоровлюючи організм після довгої зими.
Березовий сік зміцнює імунітет, нормалізує роботу серця, діє як протизапальний загальнозміцнюючий тонізуючий сечогінний засіб. Він корисний для роботи мозку, стимулює функцію нирок, зміцнює сили тих, хто має захворювання легенів, артрит або бронхіт, має здатність розчиняти сечові камені фосфатного й карбонатного походження в сечовому міхурі, ниркахі печінці.
Йому властива здатність очищувати кров і виводити токсичні речовини, нормалізувати мікрофлору шлунка і поліпшувати травлення. Березовий сік зайву кислотність забере, нестачу – додасть, підвищить опірність організму до простудних, інфекційних і алергійних захворювань. Також березовий сік діє як глистогінний і сечогінний засіб.
Сік берези – дуже нестійкий продукт: швидко починає бродити, каламутніє, покривається розоватою плівкою і здобуває кислу реакцію, тому необхідно максимально швидко його використати або переробити..
Ми заготовлюємо для вас березовий сік у величезних кількостях на весь рік, пастеризуючи його з суворим дотриманням зберігаючих режимів, без погіршення його якості. Пастеризація, як і стерилізація, надійно зберігають березовий сік без застосування консервантів. Березовий сік при цьому не здобуває “вареного” або “кип’яченого” смаку, не втрачає аромат і колір, як деякі плодово-ягідні соки.
Далеко не всі підприємства сьогодні випускають натуральний березовий сік.
Ми – одні з таких виняткових підприємств. Більше того, наш сік не просто справжній. Він найчистіший. Зібраний в екологічно чистих лісах, що спеціально перевіряються. Під контролем міжнародних організацій, що нас сертифікують. Наш сік відповідає стандартам ORGANІC STANDARD, USA Natіonal Organіc Program (NOP), що на сьогодні, досить унікально не тільки для Українського ринку.
Ми навчилися збирати його у величезних кількостях ранньої весни, дбайливо зберігати без втрати його властивостей, для того, що б цілий рік радувати Вас цим дивом природи.